štvrtok 24. októbra 2013

Ako na kysnutu knedlu


                                                   Knedla

Iste mi date za pravdu, niet nad domacu knedlu. Este si pamatam casy, ked mama vacsinou v nedelu varila nami milovanu plnenu papriku s paradajkovou omackou a knedlikom alebo fasirky s kyslou kapustou a knedlikom....hmm, to boli dobroty....   Vona maminej kuchyne vo mne zostala doteraz a myslim, ze som po nej zdedila aj lasku k vareniu a peceniu. Kuchynu povazujem za svoje male-velke kralovstvo a naozaj sa tu pohybujem velmi rada. Dnes som varila hovadzie na stave s dusenou kyslou kapustou a k tomu iste uznate, je knedla ako stvorena./gramaz je orientacna, s manzelom sme len dvaja a tak jeden knedlik nam je dost aj na 2 dni/
                                                                       
po dovareni
nakrojena
na tanieri
spolu s hovadzim na stave a dusenou kyslou kapustou


          

Co potrebujete :

  • 300 g hladka muka
  • 200 ml mlieko
  • 1 vajce
  • 2 KL susene kvasnice
  • 1/4 KL soli
  • 1 KL cukor krystal

Postup :

  1. Do tepleho mlieka pridame lyzicku krystaloveho cukru a susene kvasnice, zamiesame a nechame vzist kvasok. 
  2. Do hlbsej nadoby preosejeme muku, pridame sol /popripade zopar kociek nakrajaneho rohlika, ja som tentoraz nemala/, vajce a kvasok. 
  3. Vypracujeme vlacne, pruzne cesto a nechame kysnut, kym nezdvojnasobi svoj objem. 
  4. Cesto prelozime na pracovnu dosku, vysypanu mukou a spracujeme do tvaru knedle, nechame este zopar minut podkysnut.
  5. Medzitym si pripravime hrniec s vodou a podlozkou na knedlik, ktoru sme vymastili.
  6. Ked voda zovrie, vlozime knedlik a varime nad parou 18 min. 
  7. Mama zvykla knedlu krajat nitou, ja ju necham trochu oddychnut a krajam nozom. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára