Knedla
Iste mi date za pravdu, niet nad domacu knedlu. Este si pamatam casy, ked mama vacsinou v nedelu varila nami milovanu plnenu papriku s paradajkovou omackou a knedlikom alebo fasirky s kyslou kapustou a knedlikom....hmm, to boli dobroty.... Vona maminej kuchyne vo mne zostala doteraz a myslim, ze som po nej zdedila aj lasku k vareniu a peceniu. Kuchynu povazujem za svoje male-velke kralovstvo a naozaj sa tu pohybujem velmi rada. Dnes som varila hovadzie na stave s dusenou kyslou kapustou a k tomu iste uznate, je knedla ako stvorena./gramaz je orientacna, s manzelom sme len dvaja a tak jeden knedlik nam je dost aj na 2 dni/po dovareni |
nakrojena |
na tanieri spolu s hovadzim na stave a dusenou kyslou kapustou |
Co potrebujete :
- 300 g hladka muka
- 200 ml mlieko
- 1 vajce
- 2 KL susene kvasnice
- 1/4 KL soli
- 1 KL cukor krystal
Postup :
- Do tepleho mlieka pridame lyzicku krystaloveho cukru a susene kvasnice, zamiesame a nechame vzist kvasok.
- Do hlbsej nadoby preosejeme muku, pridame sol /popripade zopar kociek nakrajaneho rohlika, ja som tentoraz nemala/, vajce a kvasok.
- Vypracujeme vlacne, pruzne cesto a nechame kysnut, kym nezdvojnasobi svoj objem.
- Cesto prelozime na pracovnu dosku, vysypanu mukou a spracujeme do tvaru knedle, nechame este zopar minut podkysnut.
- Medzitym si pripravime hrniec s vodou a podlozkou na knedlik, ktoru sme vymastili.
- Ked voda zovrie, vlozime knedlik a varime nad parou 18 min.
- Mama zvykla knedlu krajat nitou, ja ju necham trochu oddychnut a krajam nozom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára