Kysnuty chlebik
Kysnuty chlebik robievam velmi casto, s vymiesenim, kysnutim a pecenim je to tak do 3 hod. Muku vacsinou miesam, pomer medzi hladkou a celozrnnou psenicnou si zvolte sami, ja to uz robim od oka, tentoraz som si to kvoli receptu prevazila. Do chleba mozte pridat kmin, ovsene vlocky, semienka .... podla Vasej chute a nalady.
Co potrebujete :
- 400 g hladka muka
- 200 g celozrnna psenicna muka
- 2 KL soli
- 1-2 KL cukru
- 2 PL susene kvasnice
- 2 PL olivovy olej
- 2 PL zemiakovy skrob
- cca 450-500 ml vody
Postup :
do misy s mukou, solou a olejom, vlejeme vykysnuty kvasok /ja som si ho zarobila priamo v tej istej mise/ |
cesto vypracujeme, posypeme mukou, prikryjeme cistou utierkou a dame kysnut |
vykysnute cesto vyklopime na mukou posypanu pracovnu dosku a vytvarujem bochnik |
cesto vlozime do vymastenej formy /pekaca/ a este nechame chvilu podkysnut. Pecieme v predhriatej rure na 400F cca 1 hod. |
po upeceni opat potrieme vodou a zabalime do cistej utierky |
- Najprv si pripravime kvasok. Do teplej vody pridame cukor a susene kvasnice, zamiesame a nechame kvasok vzist.
- Medzitym si do hlbsej misy vsypeme obe muky, sol, zemiakovy skrob /mozte pridat uvareny pretlaceny zemiak/, a prilejeme olivovy olej,
- Pridame nakysnuty kvasok.
- Cesto zamiesime a spracuvavame, kym nie je pekne hladke a neodlepuje sa od stiem misy, podla hustoty cesta pridame bud vodu alebo opacne muku / mozte pouzit robot, ja to robim vzdy rucne/.
- Cesto poprasime mukou, prikryjeme cistou utierkou, a nechame kysnut, kym nezdvojnasobi svoj objem.
- Po vykysnuti ho opatrne presunieme na pracovnu dosku posypanu mukou a zbalime do uhladneho bochnika, nechame este podkysnut.
- Ruru predhrejeme na 400F, pekac si vymastime olejom.
- Bochnik opatrne prelozime do pekaca, povrch potrieme vodou a dame piect cca 1 hod. /podla vykonu rury/.
- Hotovy chlieb vyklopime, povrch este raz potrieme vodou a zabalime do cistej utierky.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára