Sisky
Sisky boli a su u nas velmi popularne. Mame ich velmi, velmi radi. Vacsinou som ich robila podla mojej mamy, ale tym mojim vzdy nieco chybalo k dokonalosti.
Vyskusala som preto niekolko odporucanych a overenych receptov, a musim povedat, ze hadam najperfektnejsi recept na sisky som nasla na www.mimibazar.sk od p. Adriana B. (Aďka27)pod ID 32431. S cestom sa robi vynikajuco, ma velmi dobru konzistenciu.
Sisky robim z polovicnej davky ako je uvedene v recepte, sme s manzelom len dvaja, ale aj napriek tomu je sisiek dost a vacsia cast konci v rod. nasej dcery.
Vyskusala som preto niekolko odporucanych a overenych receptov, a musim povedat, ze hadam najperfektnejsi recept na sisky som nasla na www.mimibazar.sk od p. Adriana B. (Aďka27)pod ID 32431. S cestom sa robi vynikajuco, ma velmi dobru konzistenciu.
Sisky robim z polovicnej davky ako je uvedene v recepte, sme s manzelom len dvaja, ale aj napriek tomu je sisiek dost a vacsia cast konci v rod. nasej dcery.
Co potrebujete :
- 500 g hladka muka
- 300 ml teple mlieko
- 1 KL cukor
- 2 KL susene kvasnice
- 1/2 KL sol
- 2 zltky
- 125 ml smotany /ja som dala "half and half"/
- 25 ml rum
- olej na vyprazanie
Postup :
vymiesene cesto,
pripravene na kysnutie | |||
vykysnute cesto
|
- Do trochy tepleho mlieka pridame cukor a drozdie, premiesame a nechame vzist kvasok.
- Do vacsej misy preosejeme muku, pridame sol, zltky, smotanu, rum, vzideny kvasok a ostatok mlieka.
- Vypracujeme hladke,jemne cesto, poprasime mukou, prikryjeme utierkou a nechame kysnut.
- Ked cesto zdvojnasobi objem, opatrne ho vyklopime na pomucenu dosku.
- Valcekom vyvalkame na 0,5 cm hrubku.
- Poharom / ja to robim poharom na vino, priemer si zvolte podla toho, ake velke sisky chcete/ vykrajujeme sisky, cesto, ktore ostalo pomedzi, zhnetieme, opat valcekom vyvalkame a dovykrajujeme do spotrebovania cesta.
- Sisky nechame podkysnut.
- Na panvicu si nalejeme vacsie mnozstvo oleja, rozohrejeme a pomaly zaciname vyprazat sisky. Pred vlozenim ich obratime hore nohami /nepomucenou stranou do oleja/ a v strede urobime palcom a ukazovakom dierku.
- Hotove sisky dame na tanier s papierovym obruskom, ktory vysaje prebytocny tuk.
- Sisky dochutime lekvarom a posypeme praskovym cukrom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára