pondelok 4. novembra 2013

Vynikajuce sisky

                                                       Sisky

Sisky boli a su  u nas velmi popularne. Mame ich velmi, velmi radi. Vacsinou som ich robila podla mojej mamy, ale tym mojim vzdy nieco chybalo k dokonalosti. 
Vyskusala som preto niekolko odporucanych a  overenych receptov, a musim povedat, ze hadam najperfektnejsi recept na sisky som nasla na www.mimibazar.sk od p. Adriana B. (Aďka27)pod ID 32431. S cestom sa robi vynikajuco, ma velmi dobru konzistenciu.
Sisky robim z polovicnej davky ako je uvedene v recepte, sme s manzelom len dvaja, ale aj napriek tomu je sisiek dost a vacsia cast konci v rod. nasej dcery.




Co potrebujete :

  • 500 g hladka muka
  • 300 ml teple mlieko
  • 1 KL cukor
  • 2 KL susene kvasnice
  • 1/2 KL sol
  • 2 zltky 
  • 125 ml smotany /ja som dala "half and half"/
  • 25 ml rum
  • olej na vyprazanie

Postup : 

vymiesene cesto,
pripravene na kysnutie

vykysnute cesto

vyvalkane cesto

vykrojene sisky

po upeceni
 dame sisky na papierovy obrusok,
ktory odsaje prebytocny tuk


sisky
naplnene marhulovym lekvarom

  1. Do trochy tepleho mlieka  pridame cukor a drozdie, premiesame a nechame vzist kvasok.
  2. Do vacsej misy preosejeme muku, pridame sol, zltky, smotanu, rum, vzideny kvasok a ostatok mlieka.
  3. Vypracujeme hladke,jemne cesto, poprasime mukou, prikryjeme utierkou a nechame kysnut.
  4. Ked cesto zdvojnasobi objem, opatrne ho vyklopime na pomucenu dosku.
  5. Valcekom vyvalkame na 0,5 cm hrubku.
  6. Poharom / ja to robim poharom na vino, priemer si zvolte podla toho, ake velke sisky chcete/ vykrajujeme sisky, cesto, ktore ostalo pomedzi, zhnetieme, opat valcekom vyvalkame a dovykrajujeme do spotrebovania cesta.
  7. Sisky nechame podkysnut.
  8. Na panvicu si nalejeme vacsie mnozstvo oleja, rozohrejeme a pomaly zaciname vyprazat sisky. Pred vlozenim ich obratime hore nohami /nepomucenou stranou do oleja/ a v strede urobime palcom a ukazovakom dierku.
  9. Hotove sisky dame na tanier s papierovym obruskom, ktory vysaje prebytocny tuk. 
  10. Sisky dochutime lekvarom a posypeme praskovym cukrom.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára