pondelok 4. novembra 2013

Nase rohliky...

                    Rohliky ako u nas doma


Rohliky...., nasa slabost. Kto zije v zahranici, vie o com hovorim. Ani uz neviem, kolko roznych receptov na ne som vyskusala. Skoro vsetky uvadzali, ze  su na nerozoznanie od nasich... Bohuzial k tym skutocne nasim rohlikom mali poriadne daleko..... Uz som to pomaly  vzdala, kym mi neprisiel do pozornosti recept na stranke domacipekarny.dama.cz a na nej neskutocne vela receptov na pripravu chleba, a co je hlavne, na rohliky. Vybrala som si  recept od Svetlusky78 na prave ceske rohliky a musim povedat, ze nazov naozaj sedi a naozaj nemaju chybu. Tymto jej chcem velmi podakovat, ze priblizila ludom, ktori ziju daleko od domova, vonu a chut nasho nezamenitelneho peciva. Rohliky maju velmi dobru chut a ak si k nim date tresku s feferonovym salatom, zmiznu doslova v priebehu hodiny. /Na vyssie uvedenej stranke mozte najst aj kopu uzitocnych rad a informacii k peceniu chleba, peciva a vobec vsetko co susvisi s pecenim v domacej pekarni./








Co potrebujete :

  • 500 g hladka muka
  • 2 PL olivovy olej
  • 2 PL zemiakovy skrob
  • 2 KL soli
  • 1 KL cukru 
  • 2 KL susene kvasnice
  • 300 ml teplej vody /v recepte je uvedenych 260 ml vody, mne sa tam ziada trochu viac/
  • 1 zltok a troska mlieka na potretie

Postup :

  1. Do 150 ml teplej vody pridame cukor, susene drozdie a zamiesame. Nechame vzist kvasok.
  2. Do hlbsej misy preosejeme muku, pridame zemiakovy skrob a sol, zamiesame, prilejeme olivovy olej, kvasok a zvysnu vodu. 
  3. Vymiesime hladke cesto, posypeme mukou a prikryte utierkou nechame kysnut.
  4. Ked cesto zdvojnasobi objem, opatrne ho vyklopime na pomucenu dosku a spracujeme do valceka.
  5. Valcek rozdelime na rovnako velke kusky, mne ich vyslo 12.
  6. Kazdy kusok zbalime do malej lopticky a pomocou valceka zacneme tvarovat jeden za druhym rohliky.
  7. Cesto rozvalkame do podlhovastej placky, ktoru zacneme stacat zdola nahor. Pomahame si rukami. Pravou stacame smerom hore, lavou drzime horny okraj. 
  8. Rohliky ukladame zhybom nadol na vymasteny a mukou vysypany plech, popripade vystlany papierom na pecenie.
  9. Rohliky nechame podkysnut.
  10. Ruru si vyhrejeme na 380F.
  11. Rohliky pred vlozenim do rury, potrieme zltkom rozslahanym s mliekom. 
  12. Pecieme cca 15-17 min.
  13. Po upeceni prelozime na mriezku.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára