Rohliky ako u nas doma
Rohliky...., nasa slabost. Kto zije v zahranici, vie o com hovorim. Ani uz neviem, kolko roznych receptov na ne som vyskusala. Skoro vsetky uvadzali, ze su na nerozoznanie od nasich... Bohuzial k tym skutocne nasim rohlikom mali poriadne daleko..... Uz som to pomaly vzdala, kym mi neprisiel do pozornosti recept na stranke domacipekarny.dama.cz a na nej neskutocne vela receptov na pripravu chleba, a co je hlavne, na rohliky. Vybrala som si recept od Svetlusky78 na prave ceske rohliky a musim povedat, ze nazov naozaj sedi a naozaj nemaju chybu. Tymto jej chcem velmi podakovat, ze priblizila ludom, ktori ziju daleko od domova, vonu a chut nasho nezamenitelneho peciva. Rohliky maju velmi dobru chut a ak si k nim date tresku s feferonovym salatom, zmiznu doslova v priebehu hodiny. /Na vyssie uvedenej stranke mozte najst aj kopu uzitocnych rad a informacii k peceniu chleba, peciva a vobec vsetko co susvisi s pecenim v domacej pekarni./
Co potrebujete :
- 500 g hladka muka
- 2 PL olivovy olej
- 2 PL zemiakovy skrob
- 2 KL soli
- 1 KL cukru
- 2 KL susene kvasnice
- 300 ml teplej vody /v recepte je uvedenych 260 ml vody, mne sa tam ziada trochu viac/
- 1 zltok a troska mlieka na potretie
Postup :
- Do 150 ml teplej vody pridame cukor, susene drozdie a zamiesame. Nechame vzist kvasok.
- Do hlbsej misy preosejeme muku, pridame zemiakovy skrob a sol, zamiesame, prilejeme olivovy olej, kvasok a zvysnu vodu.
- Vymiesime hladke cesto, posypeme mukou a prikryte utierkou nechame kysnut.
- Ked cesto zdvojnasobi objem, opatrne ho vyklopime na pomucenu dosku a spracujeme do valceka.
- Valcek rozdelime na rovnako velke kusky, mne ich vyslo 12.
- Kazdy kusok zbalime do malej lopticky a pomocou valceka zacneme tvarovat jeden za druhym rohliky.
- Cesto rozvalkame do podlhovastej placky, ktoru zacneme stacat zdola nahor. Pomahame si rukami. Pravou stacame smerom hore, lavou drzime horny okraj.
- Rohliky ukladame zhybom nadol na vymasteny a mukou vysypany plech, popripade vystlany papierom na pecenie.
- Rohliky nechame podkysnut.
- Ruru si vyhrejeme na 380F.
- Rohliky pred vlozenim do rury, potrieme zltkom rozslahanym s mliekom.
- Pecieme cca 15-17 min.
- Po upeceni prelozime na mriezku.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára